Beľuš

Beľuš
Redakcia 2. decembra 2019

Jedlá našich starých mám sa pomaly vytrácajú z receptárov dnešných gazdiniek. Zaspomínajte si s nami na to vaše najobľúbenejšie tradičné jedlo, ktoré vám s láskou vždy pripravila vaša babička.

Suroviny:

  • 1kg polohrubej múky
  • droždie
  • 3/4 l mlieka
  • 2 vajcia
  • maslo
  • hrozienka

Z vlažného mlieka, droždia a štipky cukru si pripravíme kvások. Oddelíme bielka od žĺtkov a pripravíme sneh. Do múky postupne pridáme roztopené maslo, 2 žĺtka, pripravený kvások, sneh a hrozienka. Vymiesime hustejšie cesto, ktoré necháme vykysnúť. Cesto ešte raz premiesime, uložíme na vymastený okrúhly plech a necháme ešte chvíľu podkysnúť. Pred pečením ho môžeme potrieť žĺtkom. Upečieme do ružova. Beľuš sa zvykol piecť počas Vianočných sviatkov

Prajeme veľa radosti pri tradičnom varení a budeme radi, ak sa s nami podelíte o ten váš najlepší recept starej mamy.