Domáce pampúšky

Domáce pampúšky
Redakcia 21. februára 2022

„Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude…“

Fašiangy patria do jedného z najveselších období roka. Veď pred veľkonočným pôstom sa chce každý poriadne „vyšantiť“, zabaviť, najesť a napiť do sýtosti.

Čo tak si urobiť domáci fašiangový festival aj s pampúškami ako od starej mami ? Máme pre vás jeden overený recept, tak ho poďme vyskúšať !

Na domáce pampúšky potrebujeme:

  • polohrubá múka 500g
  • žĺtok 2ks
  • maslo 70g
  • čerstvé droždie 30g
  • kryštálový cukor 1 KL
  • práškový cukor 50g
  • vanilínový cukor ½ balenia
  • prášok do pečiva ½ balenia
  • rum/domáca pálenka
  • štipka soli
  • vlažné mlieko 2,5 dcl
  • bravčová masť na vyprážanie

Postup:

Na začiatok si pripravíme kvások, na ktorý použijeme mlieko, kávovú lyžičku kryštálového cukru a droždie.

Práškový cukor, žĺtky a maslo vyšľaháme do peny a následne pridáme 2 polievkové lyžice rumu. Overený trik od skúsených gazdín – rum môžete nahradiť aj poctivou domácou pálenkou napr. slivovicou, jablkovicou alebo hruškovicou.

Postupne pridáme múku, vanilínový cukor a vymiesime cesto. Cesto miesime dôsledne do chvíle, kým sa nám nezačne odliepať od všetkých strán misy. Po vymiesení necháme cesto kysnúť 45 až 60 minút.

Vykysnuté cesto preložíme na „fišprét“ a vyvaľkáme. Z cesta vykrajujeme pampúšky, ktoré pred vysmážaním necháme podkysnúť približne 10 minút. Na vykrajovanie používame najčastejšie sklenený pohár. Veľkosť závisí od priemeru použitého pohára.

Pampúšky vyprážame v zohriatom „šmalci“ z oboch strán.

Po vypražení servírujeme s domácim lekvárom podľa chuti.

A vysvetlivky na záver:

FIŠPRÉT – drevená doska na vaľkanie cesta

ŠMALEC – bravčová masť

Tak čo, vyskúšate ? Ak áno dajte nám vedieť a podeľte sa s nami o svoje výtvory.

V prípade, že máte overené „grífy“, vďaka ktorým sú domáce pampúšky ešte chutnejšie, napíšte nám.

Dobrú chuť !