Domáci jablčník

Domáci jablčník
Redakcia 30. septembra 2022

„Červené jabĺčko v oblôčku mám, koho rada vidím, tomu ho dám, tomu ho dám…“

Poznáte, však ? V jesennom období sa určite v každej domácnosti nájde kopa jabĺk. Niektorí rozdávajú, iní zase vymýšľajú ako ich „dať do procesu“ . Najvďačnejší a najjednoduchší spôsob, ako zužitkovať „jablkovú nádielku“ je upiecť z nich koláč ! V takejto forme jablká určite nikto neodmietne, alebo sa mýlime ?

Keďže náš čaká upršaný októbrový víkend, rozhodli sme sa, že si ho spríjemníme sladkou dobrotou. Asi tušíte, načo myslíme – ideme piecť jablčník.

Recepty starých materí sú tie najlepšie a najoverenejšie recepty. Na jablčník má každá gazdiná ten svoj. My sa s vami chceme podeliť o ten náš. A možno ho aj poznáte.

Na prípravu domáceho jablčníka budeme potrebovať:

  • 400 g polohrubej múky
  • 250 g 82% maslo (hera)
  • 250 g práškový cukor
  • 2 ks vajce
  • 1 balenie PDP (prášok do pečiva)
  • 1,5 kg ošúpané jablká (podľa preferencií kľudne viac/menej)

Postup je veľmi jednoduchý – spojíme suché a mokré ingrediencie a vymiesime cesto. Po vymiesení cesto rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme prvú časť a položíme ju na plech potretý tukom a vysypaný múkou. Následne navrstvíme postrúhané jablká a tie prikryjeme druhou časťou cesta. Vrch koláča popicháme vidličkou a vložíme do rúry.

Koláč pečieme pri teplote 180°C, 20 až 25 minút – podľa rúry.

Tento jednoduchý koláčik viete obmieňať v mnohých variáciách.

  • ak máte radi sladšie dezerty pridajte do jabĺk škoricový alebo vanilkový cukor alebo primiešajte do vrstvy hrozienka
  • pod jablkovú vrstvu môžete naniesť obľúbený lekvár – skvele sa hodí napríklad marhuľový
  • jablkovú vrstvu môžete obohatiť aj o hrudkovitý tvaroh, ktorý ochutíte cukrom a hrozienkami

Okrem toho, že jablká sú veľmi chutným ovocím, prinášajú nám mnoho zdravotných benefitov. Ide o jeden z najviac pestovaných druhov ovocia na Slovensku a môžeme ho využiť na niekoľko spôsobov. Sladký dezert, jablkové pyré, domáca výživa, studený cider, jablkový kompót, domáca jablkovica…

  • na Slovensku jablone tvoria takmer polovicu výmery zo všetkých ovocných druhov registrovaných v Registri ovocných sadov. Na svete existuje až 16 000 odrôd jabloní a my ich máme registrovaných 150.
  • najčastejšie pestovanou odrodou je jablko „Gala“ – zaberá až 29 % plochy slovenských sadov.
  • jabloň po zasadení potrebuje 4 až 6 rokov, kým vyprodukuje prvé plody.
  • jablko je ovocie, ktoré sa na Slovensku spája s rôznymi poverami či tradíciami. U nás na Horehroní je najviac rozšírené prekrojenie jablka na Štedrý večer. Rozkrojenie jablka na Štedrý večer symbolizuje zdravie a spokojnosť rodiny. Ak sa po rozkrojení jablka objaví hviezdička, znamená to zdravie a šťastie. Naopak, krížik predznamenáva chorobu a smrť.
  • jablká plávajú na povrchu vody, pretože štvrtinu ich obsahu tvorí vzduch.
  • vďaka jablku Isaac Newton objavil gravitáciu.
  • jadierka jabĺk obsahujú toxický amygdalín, ktorý zabraňuje bunkám správne využiť kyslík a to vedie k rýchlej smrti. Nebojte – museli by ste zjesť stovky jadierok naraz, aby sa také niečo stalo.
  • malusdomesticafóbia je strach z jabĺk, ktorí ľuďom spôsobuje úzkosť už len pri pohľade na ne.

No dobre dosť bolo čítania ! Ideme piecť ! Poďte aj vy.

Ak sa pustíte do jablčníka, prípadne máte iné „vychytávky“ ako posunúť tento obľúbený koláčik na vyšší level, dajte nám vedieť.

Píšeme si nabudúce #KAMarati !

T V O J I N F O R M A Č N Ý P O R T Á L

Sleduj nás aj na sociálnych sieťach:
IG: @kamnahorehroni
FB: Kam na Horehroní