„Červené jabĺčko v oblôčku mám, koho rada vidím, tomu ho dám, tomu ho dám…“
Poznáte, však ? V jesennom období sa určite v každej domácnosti nájde kopa jabĺk. Niektorí rozdávajú, iní zase vymýšľajú ako ich „dať do procesu“ . Najvďačnejší a najjednoduchší spôsob, ako zužitkovať „jablkovú nádielku“ je upiecť z nich koláč ! V takejto forme jablká určite nikto neodmietne, alebo sa mýlime ?
Keďže náš čaká upršaný októbrový víkend, rozhodli sme sa, že si ho spríjemníme sladkou dobrotou. Asi tušíte, načo myslíme – ideme piecť jablčník.
Recepty starých materí sú tie najlepšie a najoverenejšie recepty. Na jablčník má každá gazdiná ten svoj. My sa s vami chceme podeliť o ten náš. A možno ho aj poznáte.
Na prípravu domáceho jablčníka budeme potrebovať:
400 g polohrubej múky
250 g 82% maslo (hera)
250 g práškový cukor
2 ks vajce
1 balenie PDP (prášok do pečiva)
1,5 kg ošúpané jablká (podľa preferencií kľudne viac/menej)
Postup je veľmi jednoduchý – spojíme suché a mokré ingrediencie a vymiesime cesto. Po vymiesení cesto rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme prvú časť a položíme ju na plech potretý tukom a vysypaný múkou. Následne navrstvíme postrúhané jablká a tie prikryjeme druhou časťou cesta. Vrch koláča popicháme vidličkou a vložíme do rúry.
Koláč pečieme pri teplote 180°C, 20 až 25 minút – podľa rúry.
Tento jednoduchý koláčik viete obmieňať v mnohých variáciách.
ak máte radi sladšie dezerty pridajte do jabĺk škoricový alebo vanilkový cukor alebo primiešajte do vrstvy hrozienka
pod jablkovú vrstvu môžete naniesť obľúbený lekvár – skvele sa hodí napríklad marhuľový
jablkovú vrstvu môžete obohatiť aj o hrudkovitý tvaroh, ktorý ochutíte cukrom a hrozienkami
Okrem toho, že jablká sú veľmi chutným ovocím, prinášajú nám mnoho zdravotných benefitov. Ide o jeden z najviac pestovaných druhov ovocia na Slovensku a môžeme ho využiť na niekoľko spôsobov. Sladký dezert, jablkové pyré, domáca výživa, studený cider, jablkový kompót, domáca jablkovica…
na Slovensku jablone tvoria takmer polovicu výmery zo všetkých ovocných druhov registrovaných v Registri ovocných sadov. Na svete existuje až 16 000 odrôd jabloní a my ich máme registrovaných 150.
najčastejšie pestovanou odrodou je jablko „Gala“ – zaberá až 29 % plochy slovenských sadov.
jabloň po zasadení potrebuje 4 až 6 rokov, kým vyprodukuje prvé plody.
jablko je ovocie, ktoré sa na Slovensku spája s rôznymi poverami či tradíciami. U nás na Horehroní je najviac rozšírené prekrojenie jablka na Štedrý večer. Rozkrojenie jablka na Štedrý večer symbolizuje zdravie a spokojnosť rodiny. Ak sa po rozkrojení jablka objaví hviezdička, znamená to zdravie a šťastie. Naopak, krížik predznamenáva chorobu a smrť.
jablká plávajú na povrchu vody, pretože štvrtinu ich obsahu tvorí vzduch.
vďaka jablku Isaac Newton objavil gravitáciu.
jadierka jabĺk obsahujú toxický amygdalín, ktorý zabraňuje bunkám správne využiť kyslík a to vedie k rýchlej smrti. Nebojte – museli by ste zjesť stovky jadierok naraz, aby sa také niečo stalo.
malusdomesticafóbia je strach z jabĺk, ktorí ľuďom spôsobuje úzkosť už len pri pohľade na ne.
No dobre dosť bolo čítania ! Ideme piecť ! Poďte aj vy.
Ak sa pustíte do jablčníka, prípadne máte iné „vychytávky“ ako posunúť tento obľúbený koláčik na vyšší level, dajte nám vedieť.
Táto stránka používa súbory cookies pre čo najlepší zážitok z jej používania. Súbory cookies nám umožňujú používať funkcie sociálnych sietí, anonymne analyzovať návštevnosť a správanie návšetevníkov ale taktiež bezchybné fungovanie stránky.
Informácie o súboroch cookie sú uložené vo vašom prehliadači a vykonávajú funkcie, ako napríklad rozpoznanie vás pri návrate na našu webovú stránku a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej stránky sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.
Všetky nastavenia súborov cookie môžete upraviť tak, že prejdete na záložky na ľavej strane.
Nevyhnutné
Nevyhnutné cookies by mali byť vždy povolené, aby sme mohli uložiť vaše predvoľby pre nastavenia súborov cookie.
Analytické
Na tejto webovej lokalite služba Google Analytics zhromažďuje anonymné informácie, ako napríklad počet návštevníkov stránky a najobľúbenejšie stránky.
Povolenie tohto súboru cookie nám pomáha vylepšiť našu webovú stránku.
Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!