Horehronské gule

Horehronské gule
Redakcia 3. januára 2019

Jedlá našich starých mám sa pomaly vytrácajú z receptárov dnešných gazdiniek. Zaspomínajte si s nami na to vaše najobľúbenejšie tradičné jedlo, ktoré vám s láskou vždy pripravila vaša babička.

Suroviny:
– 5 – 6 ks zemiakov
– 2 vajcia
– 2 strúčiky cesnaku
– 200g údeného mäsa
– čerstvá petržlenová vňať
– cca 200g hladkej a polohrubej múky – zmiešať
– slanina
– 1 cibuľa
– kyslá kapusta podľa chuti
– soľ
– čierne korenie

Zemiaky ošúpeme a väčšiu časť z nich nastrúhame na strúhadle tak, ako by sme strúhali na halušky. Zvyšok nastrúhame na jemnom strúhadle. Šťavu zo zemiakov vytlačíme, aby sme použili čo najmenej múky. Do nastrúhaných zemiakov postupne pridáme vajcia, soľ, korenie a pretlačený cesnak. Neskôr pridáme nakrájané údené mäso a petržlenovú vňať. Do zmesi primiešame múku tak, aby vzniklo polotuhé cesto.

Z cesta vytvarujeme menšie guľky. Do hrnca dáme zovrieť vodu s troškou soli a skúsime dať jednu guľku, či sa nám náhodou nerozpadne vo vode. Ak áno, v tom prípade ešte pridáme múku. Varíme pomaly na miernom ohni. Guľky sú hotové vtedy, keď vyplávajú na povrch. Na záver si na panvici vytopíme slaninu, do ktorej pridáme nahrubo pokrájanú cibuľu a spolu pražíme. Guľky na tanieri prelejeme opraženou slaninkou a cibuľkou a ako príloha sa skvelo hodí kyslá kapusta.

 

Prajeme veľa radosti pri tradičnom varení a budeme radi, ak sa s nami podelíte o ten váš najlepší recept starej mamy.