Pirohy

Pirohy
Redakcia 8. júla 2019

Jedlá našich starých mám sa pomaly vytrácajú z receptárov dnešných gazdiniek. Zaspomínajte si s nami na to vaše najobľúbenejšie tradičné jedlo, ktoré vám s láskou vždy pripravila vaša babička.

Suroviny:

– 300g zemiaky
– 150g  polohrubá múka
– 1 ks vajce
–  soľ
– 200g bryndza
– 1 ks väčšia cibuľa
– olej 
 kyslá smotana

 

Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ošúpeme a popučíme. Pridáme vajce, soľ, múku a vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske rozvaľkáme cesto o hrúbke približne 0,5 cm. Vykrajujeme kolieska na ktoré ukladáme plnku – bryndzu. Pirohy vzniknú preložením cesta cez polovicu a pritlačením okraju. ( V dnešnej dobe sa jednoducho použije formička na pirohy). Pirohy sa hádžu do vriacej vody a varíme ich kým nevyplávajú na povrch.

Bryndzové pirohy prelejeme kyslou smotanou a pridáme cibuľku ( prípadne slaninku), ktorú sme si rozpažili. Cesto je univerzálne, a tak vieme pirohy naplniť aj lekvárom a posypať opraženou strúhankou a preliať maslom.

Prajeme veľa radosti pri tradičnom varení a budeme radi, ak sa s nami podelíte o ten váš najlepší recept starej mamy.