Loading Podujatia

KYVADLO – vedecká hračka

Iné podujatia
11. júla 2024 16:30
Brezno, Horehronské múzeum

„Teleso voľne otočné okolo pevnej vodorovnej osi, neprechádzajúce jeho ťažiskom. Ak je také teleso vychýlené z rovnovážnej polohy, koná kmitavý pohyb.“


Takto znie základná definícia kyvadla, ktoré je základným prvkom interaktívnej výstavy s názvom KYVADLO – vedecká hračka, sprístupnenej v letných mesiacoch v Horehronskom múzeum.
Základom výstavy sú vedecké hračky, hry a jednoduché experimenty fungujúce na princípe kyvadla a jeho najznámejšie modely. Medzi nimi nechýbajú: Newtonovo, Galileovo, Rothovo, a Maxwellovo kyvadlo, ale aj magnetické, chaotické, torzné, pieskové, spriahnuté kyvadlo a mnohé iné. Výstava je plne interaktívna, s každou jej súčasťou sa môže návštevník osobne hrať a tým spoznávať ich zákonitosti a princípy fungovania. Zároveň si uvedomí alebo upevní poznatky súvisiace s kmitmi, kyvmi, frekvenciou, vlnením, vibráciou, rezonanciou, chvením. Spôsob manipulácie a fyzikálny základ každého z exponátov je objasnený v prehľadných návodoch s obrázkami, ktoré sú väčšinou doplnené QR kódom, po odkrytí ktorého si návštevník môže pozrieť súvisiace video (napr. manipuláciu s hračkou, zaujímavosť alebo širšiu teóriu) vo vlastnom mobilnom telefóne.


Spestrením a doplnením výstavy budú tvorivé dielne a zážitkové programy, v rámci ktorých si návštevník zhotoví jednoduchú fyzikálnu hračku (frndžalu, hrkálku) a spozná hry a hračky starých rodičov. Tieto sprievodné podujatia budú pre širokú verejnosť prístupné vždy každý 2. a 4. štvrtok v mesiaci a každú nedeľu (okrem 1. nedeli v mesiaci) o 16.30 hod. Pre školské a iné skupiny budú dostupné na objednávku kedykoľvek v rámci otváracích hodín múzea.


Výstavu pripravilo občianske združenie Vedecká hračka z Banskej Bystrice. Ide o záujmové nepolitické občianske združenie, ktorého cieľom je rozvíjať voľnočasové záujmové technické a výtvarné aktivity, najmä detí a mládeže, ktoré smerujú k navrhovaniu, vývoju, výrobe a propagácii vedeckých hračiek a hier s dôrazom na ich využitie vo vzdelávaní.

Brezno, Horehronské múzeum
Nám. Gen. M. R. Štefánika 13
Brezno, Slovenská republika
+ Google Map