Loading Podujatia
  • Toto podujatie sa skončilo.

Remeslo má modré dno

Umenie
9. júla 2023 10:00
Brezno, Horehronské múzeum

Horehronské múzeum v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach ponúka svojím návštevníkom od 6.6.2023 do 1.10.2023  autorskú výstavu etnologičky Mgr. Ľudmily Mitrovej pod názvom REMESLO MÁ MODRÉ DNO, vernisáž ktorej sa uskutoční v piatok 9.6.2023 o 16.00 hod.


Výstava je tematicky venovaná vývoju a dejinám remesla modrotlače na našom území od 18. do 21. storočia.  Okrem pestrej škály modrotlačových výrobkov z východného a stredného Slovenska, návštevníci budú môcť vidieť aj modrotlačiarsku dielňu doplnenú rozmanitými ukážkami drevených foriem zo zaniknutých dielní (Stará Ľubovňa, Gelnica, Spišská Nová Ves, Spišské Podhradie, Jelšava, Banská Bystrica, Kremnica a Brezno). Popri výbere modrotlačových vzorkovníkov sú na výstave zastúpené aj viaceré ukážky modrotlače na ženskom odeve z jednotlivých regiónov na Slovensku. Pozornosti  návštevníka určite neunikne prepracovanosť a grafická precíznosť motívu zmŕtvychvstania na textile z roku 1768, ktorý sa stal inšpiráciou pre súčasných modrotlačových návrhárov. Z hľadiska výberu motívu na drevených formách upúta rokoková forma Adama a Evy svojou charakteristickou kompozíciou.


Súčasťou výstavy budú aj  pútavé sprievodné podujatia zamerané na oboznámenie sa s týmto remeslom, kde si budú môcť návštevníci vyskúšať nie len farbenie látok na modro. V ponuke budú tvorivé dielne, workshopy, prednášky, edukačné a zážitkové podujatia pre rodiny s deťmi a komentované prehliadky.


Modrotlač sa stáva vyhľadávanou a znovu nájdenou tradičnou technikou v 21. storočí. Návštevníci si budú môcť odniesť nie len estetický zážitok z výstavy, ale i hodnotný suvenír vo forme tašiek, odevných módnych doplnkov, šperkov a iných spomienkových predmetov z modrotlače.

Realizáciu výstavy a sprievodných podujatí finančne podporil Banskobystrický samosprávny kraj.

Brezno, Horehronské múzeum
Nám. Gen. M. R. Štefánika 13
Brezno, Slovenská republika
+ Google Map