Loading Podujatia
  • Toto podujatie sa skončilo.

Sviatky jari

Iné podujatia
5. apríla 2023 9:00
Brezno, Horehronské múzeum

Horehronské múzeum v Brezne opäť v predveľkonočnom období organizuje v spolupráci s Miestnym odborom Živeny v Brezne tradičnú predajnú výstavu prezentujúcu výrobky spojené s Veľkou nocou. Výstava ponúka rôzne druhy kraslíc (farbené voskom, dierkované, maľované, striekané, vyškrabávané, papierové alebo vyrobené zo stužiek), korbáče upletené z vŕbových prútov, výrobky z keramiky a dreva, rôzne jarné dekorácie, zdobené medovníky či veľkonočné sviečky. Návštevníci tak môžu prostredníctvom tejto výstavy obdivovať zručnosť a kreativitu regionálnych výrobcov a podporiť ich tvorbu.


Veľkonočnú atmosféru v múzeu umocní aj ukážka príležitostnej korešpondencie – výber pohľadníc zo zbierkového fondu múzea, ktorá odkazuje na tradičný, písomný spôsob komunikácie stávajúci sa pomaly milosťou. Niekoľko desiatok výjavov s rôznym motívom – detským, etnografickým, christologickým aj zoomorfným v kombinácii s tradičnými symbolmi vráti návštevníkov v čase späť o takmer sto rokov.


Obohatením výstavy bude ukážka výroby kraslíc tradičnou technikou – odrôtovaním. Svoju prácu príde 30. marca 2023 (vo štvrtok) v čase od 10.00 hod. do 12.00 hod. prezentovať pani Marta Kaštanová z Brezna, ktorá sa už niekoľko rokov venuje výrobe kraslíc a v minulom roku 2022 v súťaži o NAJ kraslicu „Veľkonočná pisanka“ získala MIMORIADNE OCENENIE poroty za použitie tradičných techník výzdoby veľkonočných kraslíc.


Počas výstavy bude prebiehať prezentácia kraslíc zapojených do súťaže o NAJ kraslicu pod názvom VEĽKONOČNÁ PISANKA, vyhlásenú Horehronským múzeom, v rámci ktorej budú môcť návštevníci hlasovať za svoju favoritku kraslicu a tak prispieť k udeleniu titulom Zlatá, Strieborná a Bronzová veľkonočná pisanka.

Pri príprave výstavy Horehronské múzeum nezabudlo ani na detských návštevníkov, pre ktorých pripravilo tvorivú dielňu zameranú na symboly Veľkej noci, počas ktorej sa dozvedia o ich význame a niektoré z nich si vlastnoručne vyrobia. Školské skupiny sa na tvorivé dielne môžu prihlásiť kedykoľvek počas trvania výstavy, pre rodiny s deťmi je vyhradený sobotňajší termín 1. apríla 2023 v čase od 15.00 hod. do 17.00 hod.


Otvorené

  • UT – SO: 09:00 – 17:00 hod (posledný vstup o 16:30)
  • tvorivé dielne „SYMBOLY VEĽKEJ NOCI“
  • pre školy: utorok až piatok
  • rodiny s deťmi: 1. apríla 2023 (sobota) od 15:00 do 17:00

Vstupné

  • dospelí 2 €
  • mládež a dôchodcovia 1 €
  • tvorivé dielne 1 €/osoba

Brezno, Horehronské múzeum
Nám. Gen. M. R. Štefánika 13
Brezno, Slovenská republika
+ Google Map