Loading Podujatia
  • Toto podujatie sa skončilo.

Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí

Iné podujatia
25. februára 2023 13:30
Brezno, Horehronské múzeum

Unikátne podujatie Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí pokračuje v Horehronskom múzeu jarným cyklom. Tajuplné bytosti v podobe figurín, poverové rozprávania, či pútavú inštaláciu z etnografického zbierkového fondu doplnenú svetelnou a audio technikou – to všetko nájdu návštevníci Horehronského múzea v Brezne aj počas najbližších týždňov. Zážitkové podujatie Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí  pre verejnosť pokračuje počas sobôt od 18. februára až do 18. marca 2023 a  mimoriadnych termínov v týždni v čase  jarných prázdnin 22. februára, 1. marca a  8. marca 2023. Samozrejme, nezabudli sme ani na školy, pre ktoré sú rezervované termíny v pracovné dni, od 21. februára do 17. marca 2023.

Predaj vstupeniek je už v tejto chvíli spustený prostredníctvom rezervačného portálu Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrického samosprávneho kraja Za horami za dolami.


 

Tajuplné bytosti existovali v minulosti v predstavách ľudí ako možná súčasť života. Vyskytovali sa za určitých okolností, v určitom čase a mieste. Kto mohol, tak sa im snažil vyhýbať, prípadne robiť všetko preto, aby sa zamedzilo ich pôsobeniu, pretože to mohlo dopadnúť veľmi zle. Takéto konkrétne udalosti nám zostali zachované prostredníctvom zozbieraných a spísaných poverových rozprávaní.


V noci zo Zeleného štvrtka na Veľký piatok pastieri trúbením vyháňali zlých duchov. Podľa predstáv hluk vyháňal zlé sily,  preto bolo povinnosťou dedinských pastierov po západe slnka a okolo polnoci práskať bičmi, trúbiť, búchať a robiť odstrašujúci hluk. Ďalšia rozšírená predstava bola, že v noci zo Zeleného štvrtka na Veľký piatok sa schádzajú strigy na určitých miestach, kde tancujú alebo sa kúpu tak zaujato, že nezbadajú ani človeka, ktorý sa k nim priblíži. Človek, ktorý ich spozná musí byť ticho, keby sa prezradil mohli by ho zmrzačiť, až zabiť. Takisto ani nemôže o tom nikomu povedať,“ približuje etnografka Horehronského múzea Denisa Čiefová časť poverových rozprávaní, ktoré sa viazali k „stridžím dňom“ vo veľkonočnom období. Taktiež podľa predstáv si chodili strigy na Veľký piatok zabezpečovať časť mlieka pre seba a to tak, že skoro ráno odoberali kvapky rosy z cudzej lúky. Ženy v domácnostiach zase na Veľký piatok priväzovali maselnicu o nohu stola, aby im striga neporobila (neuškodila) a im sa dalo zmútiť maslo.


Projekt Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí je realizovaný aj vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja, z verejných zdrojov podujatie podporil Fond na podporu umenia a na prípravu projektu prispelo aj Mesto Brezno. Podujatie je organizované v spolupráci s Krajskou organizáciou CR Banskobystrický kraj Turizmus a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Horehronie.


Bližšie informácie nájdete na:

Brezno, Horehronské múzeum
Nám. Gen. M. R. Štefánika 13
Brezno, Slovenská republika
+ Google Map