Husi, kačky na pekáči !

Husi, kačky na pekáči !
Redakcia 4. novembra 2022

Jeseň bez husacích a kačacích hodov je ako zima bez vianočného kapra a šalátu!

Viete aká je najlepšia kačka ? No predsa upečená, na tanieri s kapustičkou a vymastenou lokšou. Alebo radšej húska ? 100 ľudí, 100 chutí ale jedno máme spoločné. Všetci si na jeseň radi pochutnáme na hydinových hodoch.

Odkiaľ ale táto „tradícia“ pochádza a do akej hlbokej minulosti siaha ? Poďme sa nato „pozrieť“ !

Cestujeme v čase poriadne hlboko…naši pra-pra-predkovia husi tradične konzumovali na Martina. Hodové slávnosti Sv. Martina môžeme označiť ako počiatok tejto jesennej tradície.

Husacie hody sa spájajú s Martinom Tourským, ktorý  sa narodil v roku 316 v Sabarii – meste, ktoré je dnes známe pod menom Szombathely a leží na západnom okraji Maďarska. S jeho životom je spájaných viacero zázrakov. Bol mimoriadne obľúbený tak za života, ako aj po smrti. Dodnes patrí k najobľúbenejším svätcom v rímskokatolíckej cirkvi. Viac ako 4000 kostolov nesie jeho meno.

Aké má teda prepojenie Martin Tourský a húska na pekáči ?

Legiend a vysvetlení je hneď niekoľko. Môžete si vybrať, ktorá sa vám pači najviac.

  1. Jedna hovorí, že ho neposedné húsky neustále rušili pri kázni, a preto trpia na pekáči.
  2. Druhá legenda tvrdí, že sv. Martin sa pred voľbou do biskupského úradu ukrýval zo skromnosti medzi husami. Tie ho však gáganím prezdradili
  3. Posledná legenda sa spája s verejným priznaním Sv. Martina ku kresťanstvu. Tým rozhneval svojho otca, ktorý na neho poslal vojakov, aby ho našli a priviedli späť do tábora. Martin sa skrýval medzi husami, ale ony ho svojím gáganím vyzradili. Neušiel otcovmu hnevu a zavreli ho do väzenia. Dedinčania ale stáli za Sv. Martinom a tento čin chceli pomstiť. A husi sa tak ocitli na pekáči.

U nás predkovia na Martina uzatvárali obdobie jesenných prác, s čím bolo spojené husacie hodovanie a víno tieklo potokom. Jeseň je aj obdobím, kedy husi naberajú na tuku. Vďaka tomu je mäso najchutnejšie a upečená húska najchrumkavejšia. Teda ak ju viete správne pripraviť !

Porciovanie husi malo v minulosti jasné pravidlá:

  • v hierarchii najnižší sluha dostal krídlo a to preto, aby bol vždy všade tam, kde treba, aby sa vznášal,
  • vyšší sluha dostal stehno,
  • zvyšok si už delila rodina. Pán domu dostal prsia.

Kožka z husi mala v minulosti aj dermatologické využitie – preventívne strčená medzi prstami na nohách mala zabrániť vzniku kurieho oka.

Overené odporúčania hovoria, že je potrebné hus nasoliť aspoň 12 hodín pred pečením a to zvnútra i zvonka, vďaka čomu bude šťavnatá. Zlatistú kožu dosiahneme, ak hus potrieme pred pečením mliekom. V priebehu pečenia treba do nej občas pichnúť, aby sa uvoľnila masť.

Hodovanie a zdravé ? Aby to tak bolo, „výživári“ by podčiarkli formulku v primeranom množstve. Takže husi a kačky v primeranom množstve majú aj svoje zdravotné výhody. Ich večným tieňom je kura, ktoré je obľúbené kvôli vysokému podielu bielkovín. Benefitom kačacieho a husacieho mäsa je to, že je zdrojom zdravých tukov, konkrétne omega-3 mastných kyselín a železa. Tie pomáhajú pri udržaní zdravia vašej krvi.

Možno si to neuvedomujeme, ale husi a kačky sú veľmi vzácne a jedlo z nich je exkluzívnou pochúťkou. Aký je rozdiel medzi týmito dvoma druhmi hydinového mäsa? Kačky sú väčšinou menšie a pri pečení stratia veľa tuku. Husi sú vhodné vtedy, ak potrebujete nasýtiť väčšie množstvo ľudí. Rozdiel vo váhe jednej kačky a husi môže byť viac ako 2 kg.

Hodovanie #naHorehroni

V našom regióne je hodovanie taktiež veľmi obľúbenou udalosťou. Rodinné posedenia, priateľské stretnutia, pracovné porady s husacími či kačacími dobrotami majú svoju atmosféru, no nie ?

Ak ste už tento rok nejaké hody absolvovali, veríme že uspokojili vaše chuťové poháriky. Ak sa ešte len chystáte, želáme vám dobrú chuť !

Píšeme si, dozjedenia #KAMarati !

T V O J I N F O R M A Č N Ý P O R T Á L

Sleduj nás aj na sociálnych sieťach:
IG: @kamnahorehroni
FB: Kam na Horehroní

Text je súčasťou TVOJ BLOG, nieje obsahom redakcie Kam na Horehroní. V prípade potreby môžete autora kontaktovať prostredníctvom redakcie mailom na [email protected].