Makové šúľance

Makové šúľance
Redakcia 8. novembra 2019

Jedlá našich starých mám sa pomaly vytrácajú z receptárov dnešných gazdiniek. Zaspomínajte si s nami na to vaše najobľúbenejšie tradičné jedlo, ktoré vám s láskou vždy pripravila vaša babička.

Suroviny:

  • 500g zemiaky
  • 200 g hladká múka
  • soľ
  • 1 vajce
  • 200 gmak
  • práškový cukor
  • maslo

Umyté zemiaky uvarime v šupke, po vychladnutí ošúpeme a nastrúhame na jemno na strúhadle. Do zemiakov pridáme soľ, žĺtok a múku. Vypracujeme hustejšie cesto. Z cesta tvarujeme dlhšie valčeky, ktoré nakrájame na malé kúsky.  Tieto kúsky rozšúľame na pomúčenej doske na šúľance a dáme ich variť vo väčšom množstve osolenej vody. Keď šúľance vyplávajú na povrch sú hotové. Uvarené šúľance necháme odkvapkať. Posypeme zomletým makom s cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom.

 

Prajeme veľa radosti pri tradičnom varení a budeme radi, ak sa s nami podelíte o ten váš najlepší recept starej mamy.