Talkne

Talkne
Redakcia 27. februára 2019

Jedlá našich starých mám sa pomaly vytrácajú z receptárov dnešných gazdiniek. Zaspomínajte si s nami na to vaše najobľúbenejšie tradičné jedlo, ktoré vám s láskou vždy pripravila vaša babička.

Suroviny:

• 300 g múka hladká
• 500 ml mlieko
• 20 g droždie
• 2 ks vajcia
• 1 PL
• cukor kryštálový
• štipka soli
• olej na vyprážanie

Vo väčšom hrnčeku rozmiešame mlieko, hladkú múku, soľ, vajcia, trochu cukru a droždie. Vymiesime také cesto, ktoré nám hustotou pripomína palacinkové. Necháme ho podkysnúť na teplom mieste približne pol hodinku. Talkniar (špeciálna panvica) zohrejeme a vymastíme. Do jamôk postupne lievame cesto a pečieme ho z obidvoch strán približne jednu minútu. Vychladnuté talkne potrieme lekvárom, tvarohom a posypeme práškovým cukrom.

Prajeme veľa radosti pri tradičnom varení a budeme radi, ak sa s nami podelíte o ten váš najlepší recept starej mamy.