Slovenské klasiky: Recepty, ktoré musíte skúsiť doma

Slovenské klasiky: Recepty, ktoré musíte skúsiť doma
Redakcia 8. septembra 2020

Niektoré z nich majú slovenský pôvod, iné si slovenský ľud za tie roky osvojil. Jedno je však isté, ide o pochúťky, ktoré si zamiluje každý. Aké pokrmy a jedlá sa radia medzi slovenské klasiky a ak ich stále nevaríte, mali by ste sa začať?

Máte novú indukčnú dosku a chcete na nej vyskúšať niektorú zo slovenských klasík? Indukčné varné dosky sú obľúbené v mnohých slovenských domácnostiach. Investícia sa vám vyplatí a náklady sa vám časom vďaka úspore elektrickej energie vrátia. A my vám pomôžeme tú vašu využiť naplno. Stačí sa pustiť do varenia týchto vynikajúcich jedál.

 

 

Zemiakové placky dochutené cuketou

Na zemiakových plackách si pochutná každý. Sú chutné, šťavnaté a málokto si ich nezamiluje. Ak chcete placky ozvláštniť, pridajte do nich cuketu, ktorá pokrm jemne osladí vylepší. Čo všetko budete na placky potrebovať?

  • zemiaky 4 ks
  • cuketu 1 ks
  • vajce 1 ks
  • majoránku 1 polievkovú lyžicu
  • cesnak 3 strúčiky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hladká múka 2 polievkové lyžice
  • olej

Najprv sa pustite do prípravy cesta. Zemiaky a cuketu nastrúhajte alebo rozmixujte. Následne do nej pridajte vajíčko a všetko korenie. Pridajte nastrúhaný alebo nadrobno nakrájaný cesnak a múku. Keď všetko zmiešate, zmes osoľte. Na panvicu nalejte niekoľko kvapiek oleja a počkajte, kým sa rozpáli. Potom pomocou naberačky položte cesto na panvicu a vytvarujte ho do tvaru placky. Keď sa placka z oboch strán opečie, môžete servírovať.

Zemiakový šalát s majonézou nielen na sviatky

Tradičný recept, ktorý nechýba na žiadnom sviatočnom stole. Jeho lahodná chuť bezpochyby dodá sviatkom to pravé čaro. Čo všetko budete na 4 porcie šalátu potrebovať?

  • zemiaky 7 ks
  • vajcia 3 ks
  • cibuľu 1 ks
  • zeleninu (mrkvu a hrášok) cca 330 g
  • kyslú uhorku 3 ks
  • majonézu 225 g
  • nálev z kyslých uhoriek
  • soľ, čierne korenie mleté a cukor

Zemiaky uvaríte v šupke tak, aby a nerozvarili, potom ich premyjete v studenej vode a šupku z nich stiahnete. Vajíčka uvaríte natvrdo. Mrkvu varte v celku a potom ju nakrájate na malé kúsky. Aby bola cibuľa lepšie stráviteľná, povarte ju približne 3 minúty a potom ju nakrájajte na kúsky.

Keď budú vajíčka hotové, pretlačte ich cez koliesko na šaláty. To isté urobte aj so zemiakmi. Pridajte hrášok, majonézu, mrkvu, cibuľu a pokrájané uhorky. Nakoniec šalát zalejte a dochuťte korením tak, ako vám vyhovuje.

Rýchle a chutné fliačky s kapustou

V dnešnej uponáhľanej dobe, kedy nik z nás nemá čas na zvyš sú chutné fliačky s kapustou neoceniteľným pokrmom. Pripravíte ich rýchlo, ľahko a zaručene tým potešíte žalúdky aj chuťové bunky svojich najbližších. Čo všetko na prípravu 4 porcií fliačkov budete potrebovať?

  • bielu hlávkovú kapustu 1 ks
  • cestoviny fliačky 400 gramov
  • cibuľu 2 ks
  • slaninu 100 gramov
  • maslo
  • cukor, soľ a mleté čierne korenie

Najprv očistite kapustu, potom ju nastrúhajte alebo narežte na malé kúsky. Rovnako nakrájajte aj cibuľu aj slaninu. Na panvicu pridajte slaninu a cibuľu a pražte ich približne 5 minút. Keď zmäkne, pridajte kapustu. Posypte ju cukrom a soľou a pražte ju približne 10 minút. Následne kapustu zalejte troškou vody a duste pod pokrievkou, kým nezmäkne.

Kým sa kapusta uvarí, môžete uvariť fliačky. Každá cestovina si vyžaduje iný prístup, preto sa riaďte návodom na obale. Akonáhle sa cestoviny uvaria, zmiešajte ich s kapustou, slaninou a cibuľkou, dochuťte korením a servírujte.

Dobrú chuť!