BUBLANINA

BUBLANINA
Redakcia 13. júna 2022

Leto patrí k obľúbeným ročným obdobiam najmä vďaka čerstvej a voňavej úrode z domácich záhrad.

Určite budete súhlasiť, že jahody, čučoriedky, černice či čerešne, chutia najlepšie, keď si ich vieme vypestovať sami alebo zaobstarať na trhu od poctivých pestovateľov a nemusíme ich kupovať v supermarketoch.

Ovocie si pýta ďalší proces na zužitkovanie. My sme sa rozhodli, že ideme piecť ! S letom a čerstvým ovocím sa nám jednoznačné spája nadýchaná bublanina od babičky.

Poďme si teda spolu jednu pripraviť !

Na prípravu koláča budeme potrebovať:

  • 4 celé vajcia
  • 15 dkg práškový cukor
  • 2 dcl olej
  • 2 dcl mlieko
  • 30 dkg hladká múka špeciál
  • 1 a pol balíka prášku do pečiva
  • ovocie

POSTUP:

Do misky dáme celé vajíčka a vyšľaháme. Ďalej pridáme práškový cukor a opätovne zmes vyšľaháme. Pridáme olej a mlieko a ešte raz zmes premiešame, aby sa nám spojili ingrediencie.

Následne pridávame suché ingrediencie – múku a prášok do pečiva. Vzniknuté cesto opäť premiešame, tentokrát stačí už len ručne.

Cesto vylejeme na vopred vymastený a múkou vysypaný plech a navrch pridáme ovocie. My volíme čučoriedky.

Tipy od „starej matere“

Čučoriedky (alebo akékoľvek čerstvé ovocie) pred pridaním obalíme v hladkej múke. To zabezpečí, že ovocie sa v koláči neprepadne a ostane na vrchu.

Časť práškového cukru môžeme nahradiť balíkom vanilkového cukru, ktorý bublaninu krásne prevonia.

Koláčik vložíme do rúry, ktorú si predhrejeme na 180° a pečieme 25 až 30 minút (závisí od rúry).

Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a servírujeme.

Dobrú chuť #KAMarati !