Leto patrí k obľúbeným ročným obdobiam najmä vďaka čerstvej a voňavej úrode z domácich záhrad.
Určite budete súhlasiť, že jahody, čučoriedky, černice či čerešne, chutia najlepšie, keď si ich vieme vypestovať sami alebo zaobstarať na trhu od poctivých pestovateľov a nemusíme ich kupovať v supermarketoch.
Ovocie si pýta ďalší proces na zužitkovanie. My sme sa rozhodli, že ideme piecť ! S letom a čerstvým ovocím sa nám jednoznačné spája nadýchaná bublanina od babičky.
Poďme si teda spolu jednu pripraviť !
Na prípravu koláča budeme potrebovať:
- 4 celé vajcia
- 15 dkg práškový cukor
- 2 dcl olej
- 2 dcl mlieko
- 30 dkg hladká múka špeciál
- 1 a pol balíka prášku do pečiva
- ovocie
POSTUP:
Do misky dáme celé vajíčka a vyšľaháme. Ďalej pridáme práškový cukor a opätovne zmes vyšľaháme. Pridáme olej a mlieko a ešte raz zmes premiešame, aby sa nám spojili ingrediencie.
Následne pridávame suché ingrediencie – múku a prášok do pečiva. Vzniknuté cesto opäť premiešame, tentokrát stačí už len ručne.
Cesto vylejeme na vopred vymastený a múkou vysypaný plech a navrch pridáme ovocie. My volíme čučoriedky.
Tipy od „starej matere“
Čučoriedky (alebo akékoľvek čerstvé ovocie) pred pridaním obalíme v hladkej múke. To zabezpečí, že ovocie sa v koláči neprepadne a ostane na vrchu.
Časť práškového cukru môžeme nahradiť balíkom vanilkového cukru, ktorý bublaninu krásne prevonia.
Koláčik vložíme do rúry, ktorú si predhrejeme na 180° a pečieme 25 až 30 minút (závisí od rúry).
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a servírujeme.
Dobrú chuť #KAMarati !