„Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožúška, zima mu bude…“
Fašiangy patria do jedného z najveselších období roka. Veď pred veľkonočným pôstom sa chce každý poriadne „vyšantiť“, zabaviť, najesť a napiť do sýtosti.
Čo tak si urobiť domáci fašiangový festival aj s pampúškami ako od starej mami ? Máme pre vás jeden overený recept, tak ho poďme vyskúšať !
Na domáce pampúšky potrebujeme:
- polohrubá múka 500g
- žĺtok 2ks
- maslo 70g
- čerstvé droždie 30g
- kryštálový cukor 1 KL
- práškový cukor 50g
- vanilínový cukor ½ balenia
- prášok do pečiva ½ balenia
- rum/domáca pálenka
- štipka soli
- vlažné mlieko 2,5 dcl
- bravčová masť na vyprážanie
Postup:
Na začiatok si pripravíme kvások, na ktorý použijeme mlieko, kávovú lyžičku kryštálového cukru a droždie.
Práškový cukor, žĺtky a maslo vyšľaháme do peny a následne pridáme 2 polievkové lyžice rumu. Overený trik od skúsených gazdín – rum môžete nahradiť aj poctivou domácou pálenkou napr. slivovicou, jablkovicou alebo hruškovicou.
Postupne pridáme múku, vanilínový cukor a vymiesime cesto. Cesto miesime dôsledne do chvíle, kým sa nám nezačne odliepať od všetkých strán misy. Po vymiesení necháme cesto kysnúť 45 až 60 minút.
Vykysnuté cesto preložíme na „fišprét“ a vyvaľkáme. Z cesta vykrajujeme pampúšky, ktoré pred vysmážaním necháme podkysnúť približne 10 minút. Na vykrajovanie používame najčastejšie sklenený pohár. Veľkosť závisí od priemeru použitého pohára.
Pampúšky vyprážame v zohriatom „šmalci“ z oboch strán.
Po vypražení servírujeme s domácim lekvárom podľa chuti.
A vysvetlivky na záver:
FIŠPRÉT – drevená doska na vaľkanie cesta
ŠMALEC – bravčová masť
Tak čo, vyskúšate ? Ak áno dajte nám vedieť a podeľte sa s nami o svoje výtvory.
V prípade, že máte overené „grífy“, vďaka ktorým sú domáce pampúšky ešte chutnejšie, napíšte nám.
Dobrú chuť !