Ondrejský jarmok

Ondrejský jarmok
Redakcia 2. novembra 2018

Aktuálny 28. 11. – 30.12.2018

Tradícia jarmokov v Brezne siaha až do 15. storočia. Podoba toho dnešného je značne odlišná od tých pôvodných. Je tu však niečo, čo sa rozhodne za tie roky nemení.
Stále najväčším lákadlom zostáva jeho neopakovateľná atmosféra, ktorú vytvárajú remeselníci s ich jedinečnými výrobkami, čulý ruch, vôňa skvelého jedla, spojenie ľudí, hudby…

Z ďaleka i blízka

Ondrejský jarmok v Brezne patrí jednoznačne medzi top udalosti v našom meste. Návštevníci sa nehrnú len zo samotného Brezna, ale aj zo širokého okolia. Ondrejský jarmok v Brezne patrí k posledným na Slovensku, a preto je oňho veľký záujem aj zo strany predajcov, či remeselníkov. Tí najmenší sa môžu tešiť na množstvo kolotočov a zábavných atrakcií a jedinečnú atmosféru jarmoku dotvorí aj tento rok Salaš Zbojská so svojimi špecialitami.

Z histórie jarmoku

Jarmok v minulosti podliehal právu panovníka a uskutočňoval sa vo vopred stanovených termínoch. Právo usporiadavať trhy breznania dostali v roku 1488 od uhorského kráľa Mateja Korvína.  Daľšie trhy povolil Ferdinand III. Ondrejský jarmok pretrval dodnes. Spočiatku bol známy ako výročný trh na sviatok sv. Andreja Apoštola.

531. ročník v roku 2019 – Pozri na program 🙂 

 

Zdroj: Mesto Brezno