Bystrianska jaskyňa

Bystrianska jaskyňa
Redakcia 1. júla 2018

O tom, že je Horehronie nádherný kraj nepochybuje nikto. Krása našej prírody je viditeľná pri pohľade na ktorúkoľvek zo svetových strán. Ukrýva však aj jedno krásne tajomstvo, schované pod zemou. Pri vstupe do obce Bystrá smerom z Podbrezovej sa nachádza najvýznamnejšia jaskyňa Horehronského podolia – Bystrianska jaskyňa. Je veľmi známa svojimi  pozoruhodnými skalnými tvarmi a zaujímanými podzemnými priestormi.

Priamo k vchodu do jaskyne sa dostanete z parkoviska, ktoré sa nachádza na južnom vstupe do obce Bystrá, mierne stúpajúcou cestičkou o dĺžke približne 120 metrov.

Počas prehliadkového okruhu, ktorý má dĺžku 580 m a je takmer bez prevýšenia, máte možnosť vidieť tri priepasti s hĺbkou okolo 20 metrov, množstvo rôznorodých podzemných priestorov a nádherné skalné útvary. Okrem toho je jaskyňa domovom 13 druhov netopierov, z čoho sa v najhojnejšom počte vyskytuje Podkovár malý a Netopier obyčajný. Pokiaľ sa rozhodnete navštíviť tento horehronský poklad ukrytý pod povrchom zeme pripravte sa na to, že prehliadka trvá 45 min. Nezabudnite sa teplo obliecť, nakoľko sa teplota v jaskyni pohybuje  od 5,7 do 6,7°C.

 

História

O otvore do Starej jaskyne vedeli miestni obyvatelia oddávna. Ako prví sa do podzemia odvážili vstúpiť J. Kovalčík a E. Laubert v roku 1923. Priepasť Peklo, ktorou sa neskôr zostúpilo do Novej jaskyne, objavili E. a A. Hollmannovci a J. Kovalčík v roku 1926. V prieskume priepasti pokračovali členovia jaskyniarskej skupiny Karpatského spolku v Banskej Bystrici v roku 1927. Dolný vchod do Novej jaskyne (východ terajšej prehliadkovej trasy) sa odkryl v roku 1932. V rokoch 1939 – 1940 Družstvo bystrianskych jaskýň sprístupnilo časť jaskyne bez elektrického osvetlenia. Tragickú udalosť protifašistického odboja z 2. svetovej vojny pripomína pamätná tabuľa v Zrútenom dóme. Pod správou Turistu, n. p., sa v roku 1951 objavili Mostárenské siene v Novej jaskyni. Starú a Novú jaskyňu prepojili J. Majko a J. Vytřísalová so spolupracovníkmi v roku 1955.

Bystrianska jaskyňa sa vďaka svojim priaznivým klimatickým podmienkam využíva na speleoterapeutickú liečbu.

Nazrite do útrob Bystrianskej jaskyne prostredníctvom fotografií Tomáša Náthera.

Pozri viac TIPOV na výlet :

Lúka plná sysľov 

Tri miesta na Horehroní o ktorých ste pravdepodobne netušili

Zdroj: ssj.sk